Temmuz 4, 2025

Hadrianopolis Antik Kenti’nde QR Kodlu Ziyaret Periyodu

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianopolis Antik Kenti'nde QR kodları aracılığıyla ziyaretçiler, tarihi yapılar hakkında rehbersiz bilgi edinme imkanı buluyor. Proje, yapay zeka dayanaklı sistemle ziyaretçilerin sorularına anında cevap verebiliyor.

Karabük’ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianopolis Antik Kenti’nde yürütülen yeni uygulama sayesinde ziyaretçiler, QR kodları kullanarak tarihi yapılar hakkında rehbere muhtaçlık duymadan detaylı bilgilere erişebilecek.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim İrtibat Ofisi tarafından koordine edilen ve Karabük Üniversitesi Bilim İrtibatı Ofisi tarafında hayata geçirilen “Bilim Kafe” aktiflikleri kapsamında Hadrianopolis Antik Kenti’nde “Zamanda Seyahat: Yapay Zeka ile Hadrianopolis’i Tekrar Keşfetmek” aktifliği düzenlendi. Aktiflikte “Büyük Ölçekli Lisan Modeli Takviyeli Hadrianopolis Antik Kenti Sanal Dayanak Asistanı” projesinin tanıtımı da Hafriyat Lideri Doç. Dr. Ersin Çelikbaş tarafından yapıldı.

Bu proje ile Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans devirlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianopolis Antik Kenti’nde makul noktalara yerleştirilen QR kodlar sayesinde ziyaretçiler tarihi yapılar hakkında rehbere gereksinim duymadan bilgi sahibi olabilecek.

Projenin, antik kentleri ziyaret eden konukların bilgiye erişimde karşılaştığı problemlere tahlil üretme gayesiyle hayata geçirildiğini vurgulayan Çelikbaş, şunları kaydetti:

“Ziyaretçiler, kentle ilgili bilgi edinmede vakit zaman yetersiz kaynaklarla karşılaşmakta. Biz de bu probleme yenilikçi bir tahlil üretmeyi amaçladık. Projemiz kapsamında, antik kent içerisindeki muhakkak noktalara yerleştirilen QR kodlar sayesinde ziyaretçilerimiz bulundukları pozisyonla ilgili özel olarak hazırlanmış içeriklere erişebiliyor.”

Çelikbaş, projede birinci kere uygulandığı belirtilen yapay zeka dayanaklı soru-cevap modülüne de değinerek, “Ziyaretçilerimiz, QR kodu okuttuklarında karşılarına çıkan sayfada yer alan bu kısım aracılığıyla merak ettikleri soruları yazılı olarak sorabiliyor, sistem ise bu sorulara anında karşılıklar veriyor” sözlerini kullandı.

Yapay zekanın yalnızca yapı bazında değil, kentin genel yapısına dair sorulara da cevap verecek formda geliştirildiğini aktaran Çelikbaş, daima geliştirilecek olan sistemin Türkçe, İngilizce ve Fransızca olmak üzere üç lisanda hizmet verdiğini belirtti.

Ziyaretçilerin artık Hadrianopolis’i bir rehbere muhtaçlık duymadan gezebileceğini vurgulayan Çelikbaş, “Bu proje, bildiğimiz kadarıyla Anadolu’da gerçekleştirilen 2209-A kodlu birinci TÜBİTAK projesi olma özelliği taşımaktadır” dedi. – KARABÜK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Mahallî

About The Author